Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Otvorena izložba "Stolac na starim fotografijama"

Stočani ovih dana imaju prigodu vidjeti kako je njihov kraj izgledao zadnjih 120 godina. Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Općinom Stolac i Duhovno-kulturnim centrom Trebinjsko-mrkanske biskupije organizirala je izložbu „Stolac na starim fotografija“.


 

Izložbu je otvorio stolački načelnik Stjepan Bošković. „Općina Stolac je prihvatila suorganizaciju izložbe starih fotografija Stoca, u sklopu Tropletovih dana kulture, a koje su među ostalim objavljene i u monografiji gospodina Martinca kojom je obuhvatio cijelu Hercegovinu. Zadovoljstvo nam je pogledati te fotografije i malo se prisjetiti kako je Stolac izgledao od 1900.-te pa nadalje i s nostalgijom se prisjetiti minulih vremena. Stolac se kroz godine uvelike promijenio, naravno u korist svih njegovih žitelja i kvalitete života u Stocu, no lijepo je pogledati stare fotografije", kazao je Bošković dodavši da je izložbom obuhvaćeno zadnjih 120 godina Stoca, no da se tragovi života ovdje bilježe 15 tisuća godina, a što je razvidno i kroz bogatu kulturno-povijesnu baština, a što je slika samo za sebe. „Ova izložba će biti još bolji doprinos da Stolac bolje razumijemo svi zajedno koji živimo ovdje“, ustvrdio je Bošković.


Na četrdesetak fotografija, koje je u arhivu mostarske Galerije Martino godinama vrijedno prikupljao istinski likovni zaljubljenik Branimir Brana Martinac, mogu se vidjeti brojna stolačka naselja prije stotinjak godina.

Primjerice, na Radimlji nema niti jednog stambenog objekta, a iza stećaka su vidljive samo livade. Slično je i oko crkve sv. Ilije u Stocu. Robna kuća, stari automobili, samo su dio isječaka prošlosti ovoga kraja.

Viktor Zubac, član upravnog odbora Tropleta kazao je da su izložene fotografije poklon gradu na Bregavi.

 

„Stolac je večeras gost Tropletovih dana kulture, koji se već sedmi put održavaju u listopadu i studenom, i večeras mu darujemo izvanrednu izložbu starih fotografija. Izložili smo 40 reprodukcija, slika velikih formata s motivima ljudi i prostora stolačkoga kraja i općine. Na fotografijama su zabilježeni prostori, zdanja, zbivanja, ljudi, upečatljive pojedinosti a fotografije uglavnom nisu umjetničke, mnoštvo ih je nastalo u trenutku, spontano. Autori ovih fotografija su bili vrhunski majstori objektiva, a među njima možemo izdvojiti Tošu Dapca, Ivicu Grubišića, Ćirila Ćiru Raiča, ali i mnoge druge slučajne prolaznike koji su nekada davno zabilježili neki motiv svojim foto aparatom i on je ostao negdje u privatnim zbirkama, koje je kasnije prikupio gospodin Martinac u svojoj galeriji Martino, a iz čijeg arhiva smo mi večeras poklonili gradu Stocu ovu izložbu“, kazao je Zubac.

 

Izložba ostaje otvorena od 13. do 18. studenog u vremenu od 11:00 do 14:00 sati. Zainteresirani slike mogu naručiti na broj 063 317 959.