Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Svečano proslavljen Dan oslobođenja Stoca

Danas je svečano  obilježen Dan oslobođenja Stoca. Prije točno prije 26 godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su područje općine Stolac. Bila je to veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine. Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata.

 

Program obilježavanja započeo je u 900 sati u stolačkoj župnoj crkvi, svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković.

Nakon svete mise i mimohoda kroz grad program je nastavljen kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, gdje su položeni vijenci.

U prigodnom obraćanju načelnik općine Stjepan Bošković istaknuo je značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede i da im se najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i odlučnost što su svima sadašnjim ali i budućim naraštajima osigurali mir i slobodu. Zahvalio je svima koji su se vratili na svoja spaljena imanja na strpljenju i upornosti u ponovnom početku, sve s ciljem da ponovno izgrade bolje društvo i budu slobodni i ravnopravni.

"Tada nismo mislili da će ovaj put biti na iskušenju kroz razne bitke koje smo vodili kroz ovih 26 godina. Da ćemo biti suočeni u iskušenjima sa drugim narodima sa kojima bi trebali graditi bolje društvo. Neka nam današnji dan bude poticaj za zbijanje redova, jer iskušenja koja nas čekaju ka punoj slobodi i ravnopravnosti neće biti laka. Kako smo bili jedinstveni i odlučni u Lipanjskim zorama, moramo isto tako biti i u vremenima koja dolaze" poručio je načelnik Bošković.

Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“ a nakon himne minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili i svijeće upalili: Načelnik općine i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac,  predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine,  izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te ostala izaslanstava.